Al vroeg in de Nederlandse geschiedenis kwamen er exotische groenten en vruchten naar Nederland. Meestal alleen voor de rijken. Vooral in jaren zeventig van de twintigste eeuw werd het buitenlandse voedsel ook voor gewone mensen populair en betaalbaar.
- AARDAPPEL
- AUBERGINE
- AVOCADO
- BROCCOLI
- COURGETTE
- KIWI
- KOMKOMMER
- PAPRIKA
- MANGO
- RAMBOETAN
- LYCHEE
- TOMAAT
Herkomst: Zuid-Amerika (Andesgebergte) |
Wanneer voor de consument: Rond 1650 wordt de aardappelteelt in de Noordelijke Nederlanden geïntroduceerd. Vanaf de achttiende eeuw wordt de aardappel pas volksvoedsel |
Herkomst: Vermoedelijk India |
Wanneer voor de consument: Halverwege de jaren zeventig van de twintigste eeuw |
Herkomst: Centraal Amerika |
Wanneer voor de consument: In de jaren zeventig van de twintigste eeuw |
Herkomst: Vermoedelijk het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied |
Wanneer voor de consument: Eind jaren zeventig van de twintigste eeuw |
Herkomst: Mexico |
Wanneer voor de consument: Jaren zeventig van de twintigste eeuw |
Herkomst: China (later in nieuw-Zeeland) |
Wanneer voor de consument: In de jaren zestig van de twintigste eeuw |
Herkomst: In India wordt de komkommer al 3000 jaar als cultuurplant geteeld |
Wanneer voor de consument: Sinds de zeventiende eeuw (vooral in Amsterdam toen een bekende groente) |
Herkomst: Zuid-Amerika |
Wanneer voor de consument: Rond 1970 |
Herkomst: India |
Wanneer voor de consument: Begin jaren zeventig van de twintigste eeuw |
Herkomst: China |
Wanneer voor de consument: Begin jaren zeventig van de twintigste eeuw |
Herkomst: China |
Wanneer voor de consument: Eind jaren zeventig van de twintigste eeuw |
Herkomst: Zuid-Amerika |
Wanneer voor de consument: Begin 1900 (Sinds 1939 worden er in Nederland tomaten onder glas geteeld) |
Bron: Steemers.
Één reactie
Reageer