- ‘Barbertje moet hangen‘. Moet zijn eigenlijk zijn: Lothario moet hangen
(Multatuli 1820-1887). - ‘I have nothing to offer but blood, sweat and tears‘. Moet zijn: ‘I have
nothing to offer but blood and toil, tears and sweat’ (Winston Churchill
1874-1965). - ‘Gaat u maar rustig slapen‘. Deze uitspraak van Premier Colijn is niet alleen verkeerd hij wordt doorgaans gedateerd vlak voor het uitbreken van de oorlog. Het moet zijn: ‘Gaat u allen rustig slapen’. En werd in 1936 uitgesproken nadat Hitler militaire troepen legerde in het Rijnland, tegen het verdrag van Versailles in.
- ‘Godsdienst is opium voor het volk‘. Moet zijn: ‘Godsdienst is de opium van
het volk’ (Karl Marx 1818-1883). - ‘Ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om
die te uiten’. Moet zijn: ‘Ik ben het niet eens met wat u zegt, maar ik zal
uw recht om het te zeggen tot mijn dood verdedigen’ (Dit citaat wordt toegeschreven aan Voltaire (1694-1778), maar het komt uit een boek van Hall Evelyn Beatrice uit 1906 over Voltaire, niet van Voltaire.). - ‘Iek ben konijn van Olland‘ (toegeschreven aan Lodewijk Napoleon 1778-1846,
die in slecht Nederlands zou bedoeld hebben te zeggen: Ik ben koning van
Holland. Hij heeft dit echter nooit gezegd). - ‘Als de wereld vergaat, ga ik naar Nederland, want daar gebeurt alles vijftig
jaar later’ (toegeschreven aan Heinrich Heine 1797-1856. Hij heeft dit echter
nooit gezegd). - ‘Alles sal reg kom‘. Deze uitspraak wordt toegeschreven aan Paul Kruger, maar ten eerste is het uit zijn verband gerukt, want volledig is het : ‘Alles sal reg kom as ons almal ons plig doen’ (het komt dus niet allemaal vanzelf goed; we moeten er allemaal wel wat aan doen).
Ten tweede is de uitspraak niet van Paul Kruger maar van J.H. Brand (1823-1888), president van de Boeren Vrijstaat (voorloper van het huidige Zuid-Afrika). - ‘Ieder voordeel heeft zijn nadeel‘. Deze uitspraak van Johan Cruijff is verdraaid, hij zei namelijk: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’.
Bron: o.a. Lijstenboek, Wallechinsky en Wallace en De levensgeschiedenis van president J.H. Brand door J.F. van Oordt.
Lees ook dit citatenboek: