Grensmuren in de wereld

Grensmuren

Na de Berlijnse muur zou je denken dat de mensheid wel geleerd zou hebben. Maar helaas is dit niet het geval. Sterker nog, er is een opkomst van muren. Zeker nu de huidige Amerikaanse president een muur tussen Amerika en Mexico als speerpunt heeft gekozen voor zijn beleid is het weer een populair onderwerp. En dat terwijl al zovaak is bewezen dat een muur niet helpt. Lezen deze mensen geen geschiedenisboeken? Hieronder een lijst van Grensmuren in de wereld.

Grensmuren in de wereld

Mexico en de Verenigde Staten

Wie denkt dat de huidige president van Amerka voor het eerst met het idee kwam van een muur heeft het mis. De eerste grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico werd reeds in 1993 gebouwd bij San Diego en was zo’n 23 kilometer lang. Maar het was pas na de terreuraanslagen in 2011 dat de VS zichzelf wilde beschermen tegen illegale migranten die tegelijkertijd terroristen konden zijn. In 2006 werd het eigenlijke besluit genomen en gestart met de bouw van de 1.125 kilometer lange grensmuur tussen Mexico en de VS.

Israël en Palestina

Deze muur is toch wel de meest bizarre van allemaal. De geschiedenis van de joden in de Tweede Wereldoorlog kennende had je toch wel verwacht dat Israël nooit en ten nimmer een grensmuur zou bouwen. Tijdens de tweede intifada in 2002 startte Israël echter met de bouw van een muur op de Westelijke Jordaanoever. De Israëliërs spreken van een veiligheidsmuur, gebouwd om de inval van Palestijnen te voorkomen. Palestijnen van hun kant noemen het een Apartheidsmuur waarmee Israël het territorium wil uitbreiden.

Ceuta en Marokko

Aan de Middellandse Zee en volledig omring door Marokko liggen twee Spaanse enclaves, Ceuta genaamd. Het zijn twee semionafhankelijke stadjes die tot het Europees grondgebied behoren. Daarom zijn ze erg geliefd bij vluchtelingen. Na een bestorming van de grens in 2005 besloot de overheid een beschermingsmuur met wachttorens neer te zetten.

India en Bangladesh

India, Bangladesh en Pakistan waren gezamenlijk ooit één land. Maar na de dood van Ghandi werden de tegenstellingen tussen de verschillende gebieden (en geloven) groter en leidde uiteindelijk tot de splitsing in van India in India, Pakistan (toen nog West Pakistan genoemd) en Bangladesh (toen nog Oost Pakistan genoemd). De muur tussen India en Bangladesh is met zijn 3.200 kilometer de langste grensmuur ter wereld. De aanleg van de grensbarrière kostte zeker 4 miljard dollar. Ze wordt bewaakt door de Border Security Force, met 220.000 mensen ook de grootste grensmacht ter wereld.

India en Pakistan

Sinds de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 leven beide landen op voet van oorlog. Zowel India als Pakistan claimt het gebied (Jammu en) Kasjmir dat geografisch verspreid ligt over de drie landen: India, Pakistan en China. De scheidingslijn wordt langs beide zijden sterk bewaakt door het leger en deze grens is een van de gevaarlijkste ter wereld. Beide landen bouwden muren en bakenen met prikkeldraad en mijnen hun gebied af. India plaatste zelfs 150.000 lichten op de grenspalen zodat de grens ’s nachts zichtbaar is vanuit de ruimte.

Noord- en Zuid-Korea

Ook Noord- en Zuid-Korea waren ooit één land. Maar in 1945 werden deze landen gescheiden, omdat in het noorden de Russen zaten en in het zuiden de Amerikanen. Sindsdien is Noord-Korea bijna afgesloten voor de wereld. Noord-Korea is niet allen psychologisch afgesloten. Ook fysiek scheidt een grensmuur het land met Zuid-Korea. De muur werd gebouwd in 1953 en vertoont nog steeds geen enkele barst. Een gedemilitariseerde zone die ongeveer vier kilometer breed is, scheidt beide aartsvijanden van elkaar. Aan weerszijden van die bufferzone staan de legers klaar om zich te verdedigen.

Grieks Cyprus en Turks Cyprus

Aan de rand van de Europese Unie bevindt zich een land dat al meer dan 35 jaar in een staat van bevroren vrede leeft. Het eiland Cyprus en de hoofdstad Nicosia wordt door de zogenaamde Groene Lijn in twee verdeeld. Enerzijds Grieks Cyprus en anderzijds het Turkse deel. Een stuk niemandsland tussen het Griekse en het Turkse gedeelte omvat nog steeds restanten van verlaten huizen, winkelpanden en zelfs een luchthaven.

Bulgarije en Turkije

Op een ander front heeft Turkije nog een muur staan. In 2016 startte Bulgarije met de bouw van een 30 kilometer lange muur aan de grens met Turkije. Een van de armste EU-landen hoopt zo illegale migranten uit onder meer Syrië te weren. Maar ook Griekenland is van plan een muur langs de Turkse grens te bouwen om de vluchtelingen tegen te houden. Maar voorlopig heeft het land al een kilometerslang hek geplaatst.

Bron: o.a. knack.be

ComputerComputer

Één reactie

Reageer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *